Amit a szénhidrátokról tudni kell
2014. július 22. írta: cukorfalat kuckó

Amit a szénhidrátokról tudni kell

A diabétesz egy összetett anyagcsere betegség, ami azt jelenti, hogy nem csak a szénhidrát-, hanem a zsír- és fehérje anyagcsere is érintve van ebben az esetben. 

Hogy minél később vagy egyáltalán ne alakuljanak ki a cukorbetegségből adódó szövődmények, nagyon fontos odafigyelni a helyes étkezésre. Ehhez viszont elengedhetetlen az a tudás, ami hozzásegít bennünket, hogy a helyes úton haladjunk.

A cukorbeteg diéta alapja, hogy ismerjük a szénhidrátok különböző fajtáit.

A szénhidrátok (rövidítve CH, mértékegysége gramm) minőségét legegyszerűbben a vércukorra gyakorolt hatásuk alapján csoportosíthajtuk: gyorsan felszívódó és lassan felszívódó szénhidrátok. 

 

A gyorsan felszívódó szénhidrátok 

Ezek az egyszerű szénhidrátok. Mono- és diszaharidoknak is szokták nevezni őket, attól függően, hogy egy vagy kettő molekulából épülnek-e fel. A gyors vércukoremelő hatásuk kémiai szerkezetükre vezethető vissza: nagyon kis méretű molekulák, ezért könnyen emészthetők. Ezen tulajdonságukat használjuk ki a cukorbetegeknél oly gyakran előforduló hipoglikémiánál (a vércukorszint 3,6 mmol/l alatt van). 

Gyorsan felszívódó szénhidrát:

  • tejcukor (laktóz) a tej és tejtermékekben 
  • szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) a gyümölcsökben, gyümölcskészítményekben és a mézben
  • répacukor (szaharóz) a köznyelvben használt "cukor", melyet cukornádból és cukorrépából állítanak elő

  yogurt-387454_640.jpg

Lassan felszívódó szénhidrátok 

Ezek az összetett szénhidrátok. Poliszaharidoknak is szokták nevezni őket, mert több száz mono- és diszaharid összekapcsolódásával jönnek létre, azaz óriás molekulák. Ebből fakadóan nehezebben bomlanak le a bélrendszerben, tehát tovább emésztődnek és a véráramba is később jutnak. A vércukrot fokozatosan és elhúzódva emelik meg. Ebből a tulajdonságukból fakadóan a bevihető szénhidrátok nagyobb hányada ennek a típusnak kell lennie.

Ide tartozik:

  • keményítő a gabonafélékben, burgonyában, kenyerekben, lisztes árukban
  • cellulóz  a zöldségekben (a cellulóz nem energiatartalma, hanem rosttartalma miatt fontos a szervezet számára)

foods-387548_640.jpg 

Szénhidrátmentes élelmiszerek

Ezt szeretjük a legjobban, mert ezekkel nem kell számolni. Azonban egy cukorbetegnek ezeket sem lehet mértéktelenül fogyasztani a magas fehérje és zsír tartalmuk miatt.

 Az alábbiak tartoznak ide:

  • zsiradékok: növényi olajok és állati zsírok
  • tojás
  • húsok, húskészítmények
  • fűszerek, zöld fűszerek

Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy a választott felvágott mit tartalmaz, mert a mai élelmiszeripar előszeretettel cukrozza a húskészítményeket.

sausage-273581_640.jpg

 

Ha tetszett, csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol további érdekességeket olvashatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr686483995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása