Tudom, tudom, hogy a banán tiltott gyümölcs, de most még a szezon elején, amikor minden ismét az újdonság erejével hat, és amikor a fiam úgy jön haza az oviból, hogy " Anya, a gyerekek banánt ettek tízóraira. Nekem is csomagolsz holnapra?", akkor igenis leemelem a polcról és hazaviszem. Aztán megesszük az adagunkat és hogy hogy nem, mindig marad egy darab a gyümölcskosárban, ami pár nap után megbarnul és akkor már senkinek sem kell. Ekkor szoktam megsütni a diabetikus banános-csokis muffint, amelyhez házilag készítem el a zablisztet.
Fogadjátok örömmel, szeressétek és készítsétek el a gyerekekkel együtt!
Banános-csokis muffin házi készítésű zablisztből
Hozzávalók | CH/100 g | számított CH tartalom |
90 g zabpehely (Aldi) | 58,7 g | 52,8 g |
90 g fehér liszt (Nagyi) | 71 g | 63,9 g |
60 g diabetikus étcsokoládé | 48,3 g | 29,0 g |
1/2 csomag sütőpor (7,5 g) | ||
1 nagy érett banán (120 g) | 24 g | 28,8 g |
1 tojás | ||
80 g olvasztott vaj | ||
30 szem Süssina (120 g cukor helyett) | ||
1,5 dl tej | 5 g | 7,5 g |
CH tartalom: 14,5 g/db
Először elkészítem a zablisztet. Az előírt 90 g zabpehelyből 60 g-ot serpenyőben megpirítok (maradékot félreteszem és a végén fogom hozzákeverni a masszához), majd robotgéppel finom porrá őrlöm és már kész is a házi készítésű zabliszt. Hozzáadom a fehér lisztet, a sütőport és az apróra vágott csokidarabkákat. Aki nem szeretne ráharapni a csokoládéra, mint a fiaim, akkor a zabpehellyel együtt őrölje porrá a csokit.
Ezután egy nagy tálban az érett banánt villával pépesítem, hozzáadom a tojást, a porrá zúzott édesítőszert, az olvasztott vajat és a tejet. Jól elkeverem, majd kis adagokban hozzáöntöm a zablisztes-csokis keveréket. Utolsó lépésként pedig a sütés elején félretett 30 g zabpelyhet hozzákeverem a masszához.
Kiolajozott (papír nem jó, beleragad) vagy szilikon muffin sütőformákban szétosztom 12 egyenlő részre és 190 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.
Nagyon könnyű állagú sütemény. Ha marad belőle, még másnap is nagyon finom.
Önmagában vagy diabetikus lekvárral fogyasszuk.
Véleményeket, tapasztalatokat a cukorfalatkucko@gmail.com címre várom!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facebook oldalamhoz, ahol további érdekességeket tudhatsz meg és elsőként értesülsz az új bejegyzésekről!