Játék az inzulinnal
2014. szeptember 29. írta: cukorfalat kuckó

Játék az inzulinnal

"Itt van az ősz, itt van újra" és végre a szépségét is megmutatja.

Miért is örülök neki ennyire azontúl, hogy újra süt a nap és kint lehet lenni a szabadban? Mert végre normális vércukorértékei vannak Örsnek.

horse-chestnut-tree-275921_640.jpg

Borzasztó rosszul indult a szeptember nekünk. Épp elment az egyik hidegfront, mikor a másik már a küszöbön kopogtatott. "Nekünk még minden új" alapon, nem tudtam értelmezni, hogy miért mérek Örsnél napok óta 10 körüli értékeket, mikor a második szeptemberi hidegfrontnál leesett a húsz fillér, ahogy mondani szokták és rájöttem, hogy a gyerek szervezete megérzi és az átlagosnál magasabb vércukorértékekkel reagál a közeledő frontra. Mert bizony már előtte pár nappal jelez. Mint a reumás néni, aki érzi a derekában az időjárás változást.

A magas értékek következménye, hogy növelnem kellett az inzulinadagját is saját belátásom szerint. Tapasztalatra még nem hagyatkozhatok, mert csak most kezdtem el ezt a "játékot", miután a kezelőorvosunk engedélyt adott rá. Érdekes érzés. Nagy felelősséggel jár és sohasem tudhatom előre, hogy most jól vagy rosszul cselekszem, amikor növelem az inzulin adagját és azt sem tudhatom előre, hogy mikor viszem őt bele egy hipoglikémiába (alacsony vércukorérték esetén fellépő rosszullét). Olyan könnyű azt mondani másoknak, hogy ne emeljek, mert a hipo rosszabb, mint a hiperglikémia, azonban utóbbit is célszerű lenne elkerülni, mert a folyamatosan magas vércukorértékek felgyorsítják a béta-sejtek pusztulását, így csökkentve a mézesheteket. Mert Örs még abban van. Neki és nekünk pedig az a legjobb, ha ezt az időszakot nyújtani tudjuk.

Mézeshetek vagy honeymoon alatt azt értik a diabetológusok, amikor a frissen diagnosztizált cukorbetegnél még a saját szervezete is termel inzulint. Állapotuk ekkor még jóval stabilabb. Minél korábban veszik észre a szülők a diabéteszre utaló első jeleket, és minél korábban fordulnak orvoshoz, annál nagyobb az esély arra, hogy ezt az időszakot el tudják nyújtani. Egyénenként változó: lehet pár hónap, de lehetnek évek is.  Egy szakorvos mondta el nekem "és mikor ér véget doktor úr?" kérdésemre, hogyha a gyermek napi inzulinszükséglete eléri a testsúlyát, elköszönhetünk a mézeshetektől.

Ha érdekesnek találtad, csatlakozz Facebook oldalamhoz, ahol további hasznos információkat osztok meg követőimmel!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr826740839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anothernick 2014.10.26. 23:55:15

hm, hát nálunk egészen biztos vége van már (3,5 év után) és még mindig 16/9 az arány - a testsúly javára ;) nagyon változó az inzulinigény, szerintem nem feltétlen igaz, hogy a testsúlyhoz kell viszonyítani. saját koromban lévő ugyanilyen alkatú cukrosok nálam sokkal több inzu-t adnak általában... és a gyerekek is eltérőek ebben.
süti beállítások módosítása