Ehetem vagy sem? - a glikémiás indexről
2014. augusztus 12. írta: cukorfalat kuckó

Ehetem vagy sem? - a glikémiás indexről

A cukorbetegek és a fogyókúrázók helyes étkezésének egyik alapja, hogy ismerjük az elfogyasztandó táplálék, alapanyag glikémiás indexét.

A glikémiás index (GI) alatt az egyes szénhidráttartalmú élelmiszereknek és ételeknek a szőlőcukorhoz (glükózhoz) viszonyított vércukoremelő képességét értjük. A köznyelvben úgy is értelmezik, hogy a szénhidrátok felszívódásának sebességét mutatja meg.

apple-15687_640.jpg

A GI elméletét dr. David J. Jenkins és kollégái a nyolcvanas években dolgozták ki a Torontói Egyetemen. Eredetileg a cukorbetegek étrendjével összefüggésben kezdtek foglalkozni vele, ám később kiderült, hogy a fogyókúrázók szempontjából sem közömbös a glikémiás index.

Ez egy számérték 0 és 100 között. Minél alacsonyabb egy táplálék glikémiás indexe, annál kevesebb glükózt juttat a szervezetbe az emésztés során, illetve annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű táplálékokból a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, és kevésbé hizlalnak.

A glikémiás index és a rosttartalom is szorosan összefügg: minél magasabb az adott táplálék rosttartalma, annál alacsonyabb a glikémiás indexe. A hüvelyesek és a teljes kiőrlésű kenyerek például jóval kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a csokoládé vagy a fehér kenyér.

Glikémiás index

100%

szőlőcukor

90-100%

burgonyapüré, főtt burgonya, gabonapehely, puffasztott rizs, méz, cukros üdítőitalok

70-90%

fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, extrudált kenyér, ostya, sós sütemények, kekszek, édes müzlik, tejberizs, puding, fehér liszt, főtt tészták (kivéve durum), kalács, szőlő, répacukor

50-70%

zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, étcsokoládé, natúr és cukrozatlan gyümölcslé, banán

30-50%

tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durum tészták, tejszínes fagylalt, tejcsokoládé

30% alatti

fruktóz, szorbit, xilit, lencse, bab, borsó, szójabab, dió, mogyoró, korpás müzli, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom, színes-főzelékek

  forrás: magyar dietetikusok országos szövetsége

További alacsony glikémiás indexű ételek listáját megtaláljátok a glycemicguru oldalon!

Ha tetszett és hasznosnak találtad a bejegyzést, csatlakozz a Facebook csoportomhoz, ahol további érdekességeket osztok meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr826591655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása