Óvoda és/vagy diabétesz?
2014. augusztus 08. írta: cukorfalat kuckó

Óvoda és/vagy diabétesz?

Mostanában nagy figyelem övezi a diabéteszes gyermekek óvodai elutasításáról szóló híreket. Legutóbb június 22-én, a Hír tv Gyógyhír című műsora foglakozott a témával, de Erős Antónia révén az RTL klub is folyamatosan beszámol a negatív történetekről.

Az Egy csepp figyelem alapítvány 2013-ban kampányt indított: sorra járják az ország óvodáit és előadást tartanak az ottani pedagógusoknak a diabéteszről. Nagyon sok az ovi és ők kevesen vannak, valóban csak egy csepp a tengerben a munkájuk, de ha csak az általuk átadott információk birtokában felvesznek egy cukorbeteg gyermeket az oviba, megérte a sok fáradozás.

ovi_1.jpg

Azt szokták mondani, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Ha ez igaz, mi vagyunk a kivételek. Mikor Örsről kiderült, hogy diabéteszes és megkerestem az óvodavezetőnket, fel sem merült benne, hogy kisfiam nem járhat a jövőben hozzájuk. Sőt még ő biztatott, hogy idővel jobb lesz, ugyanis az ő gyermeke lisztérzékeny, ezért részben átérzi a helyzetünket. Teljesen természetesen kezelte az állapotunkat, azonnal felajánlotta a segítségét minden téren. És ugyanezt éreztem az óvónénik és a dadusok részéről is. Pedig nem könnyű 25 gyermek mellett arra figyelni, hogy vércukrot mérjenek, majd Örs időben egyen, és ha furán viselkedik, tudják kezelni a helyzetet, de mégsem fordult meg bennük, hogy én ezt nem vállalom. Még az étkeztetését is elrendezték. Az élelmezésvezető felvette a kapcsolatot a helyi kórház dietetikusával, aki vállalta, hogy külön étlapot készít Örsnek és kiszámolja a szénhidrát mennyiségeket is.

Két dologra emlékszem nagyon tisztán. Az egyik, mikor Anikó néni könnyes szemmel mondja nekem, hogy "ha csak azon múlik, hogy Örsi ovis lehessen, hogy valaki megmérje a vércukrát, akkor ő vállalja" vagy amikor Andi néni az első vércukormérésnél 3 tesztcsíkot elhasznált és bocsánatot kért emiatt. Ráadásul ekkor még Örsi nyugtatgatta, hogy "Andi néni, nyugodtan szúrjál, nekem ez nem fáj!"

Örömmel hallottam a hírekben, hogy a kormány is szeretné rendezni a diétás étrenden lévő gyermekek közétkeztetését szeptembertől. A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról tartalmazza a bölcsödéktől az iskolákig, s a szociális intézményektől a kórházakig a közkonyhákon szeptembertől alkalmazandó - az alapanyagokra, a mennyiségekre és a menük változatosságára vonatkozó - szabályokat.

Az óvodai konyhák tavalyi ellenőrzésének eredményeit ismertetve az ÁNTSZ úgy fogalmazott:  a közétkeztetésben elindult az a folyamat, amely révén "mindenkinek a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő minőségű és mennyiségű étel biztosítható".

Nagyon várom más szülők tapasztalatait is! Ha szívesen megosztanád velem a Ti ovis történeteteket, írj a cukorfalatkucko@gmail.com e-mail címre!

Ha tetszik a blog, csatlakozz a Facebook oldalamhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr86484447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása