Szénhidrát diéta gyerekeknek: mikor, mennyit és mit ehet a gyerkőc?
2014. augusztus 04. írta: cukorfalat kuckó

Szénhidrát diéta gyerekeknek: mikor, mennyit és mit ehet a gyerkőc?

Fagyizás

Az átlagembernek felfoghatatlan, hogy egy cukorbeteg gyermeknek mennyire kötött a napirendje és mennyire szigorú diétát kell betartania. Sajnos a nagyszülőkön is ezt vettem észre, amikor hazaértünk a kórházból. Nem értették meg, hogy nem ehet bármikor bármiből bármennyit Örs. És ez teljesen normális, hiszen nekik az a feladatuk, hogy kényeztessék az unokát, finomabbnál finomabb ételeket és süteményeket készítsenek neki és a szülők legnagyobb tiltása ellenére is csokival tömjék a gyerkőcöt. Ismerős, ugye?

Talán egy hónap is eltelt, mire elfogadták a megváltozott helyzetünket, de még fél év elteltével is előfordul, hogy késésben vagyunk az étkezéssel és egy hatalmas nagy kapkodás, majd veszekedés alakul ki közöttünk, hogy miért nincs már kész az ebéd. Vagy például eleinte azt nem értették meg a mamák és a papák (még édesapám se, aki szintén cukorbeteg), hogy nincs tukmálás. Ami a tányérjában van a gyereknek, azt kell megennie. Sajnos.

Tudom, hogy idővel rugalmasabban tudjuk majd kezeli az adott helyzeteket, és a rutin is nagy segítőnk lesz, de most ez van.

A diéta

Örsnek a kórházban a kezelőorvosa 105 g-os szénhidrát diétát írt elő. Ez azt jelenti, hogy egy nap 105g szénhidrátot ehet meg (se többet, se kevesebbet) nyolcszori! étkezés során. Ez egy nagyon szigorú diéta, kezdetben úgy éreztem betarthatatlan, de a szép vércukorértékek igazolták a doktornőt.

A cukorbeteg diéta alapja a szénhidrátok fajtáinak  pontos ismerete, amiről már korábban olvashattál. Talán akkor még nem értetted, hogy miért fontos csoportosítani az élelmiszereket eszerint, de ha elolvasod Örs napi rendjét, minden világos lesz.

alma tagxedo2.jpg

Örs napirendje

6:30 vércukormérés, inzulin beadása, majd várni kell 45 percet, hogy az inzulin elkezdjen felszívódni a májban

7:15 reggeli: 20 g lassan felszívódó szénhidrát  (pl. háromnegyednyi zsemle). Gyorsan lebomló szénhidrátot nem kaphat, mert egész nap magasan tartja a vércukrot, vagyis a reggelihez nem jár kakaó.

9:00 vércukormérés, majd tízórai1: 10 g lassan felszívódó szénhidrát (pl. egy kocka diabetikus nápolyi)

10:30  tízórai2: 5 g gyorsan felszívódó szénhidrát, ami csak gyümölcs lehet délelőtt (pl. fél alma)

12:00 vércukormérés, majd ebéd: 30 g gyorsan és lassan felszívódó szénhidrát vegyesen

15:00 vércukormérés, majd uzsonna1: 10 g lassan felszívódó szénhidrát (általában valami nasi)

16:30 uzsonna2: 5 g gyorsan felszívódó szénhidrát (már kaphat tejterméket is, ezért ilyenkor megyünk fagyizni)

18:00 vércukormérés, inzulin beadása, majd várni kell megint 45 percet, ha a vércukorérték a normál tartományba esik (4 feletti)

18:45 vacsora: 25 g lassan és gyorsan felszívódó szénhidrát vegyesen (pl. kicsivel kevesebb, mint egy zsemle, mert egy zsemle 30 g szénhidrátot tartalmaz, de ha már kakaót is inna, akkor csak fél zsemle jár)

20:30 vércukormérés, majd utóvacsora: 10 g gyorsan és lassan felszívódó szénhidrát vegyesen (pl házi gyümölcsjoghurt zabkorpával)

És minden nap, szigorúan betartva. Mert a vércukrot nem érdekli, ha nyaralni vagyunk, és szeretnénk kicsit szabadabban élni. Mindent az időpontok és az előírt diéta alá kell rendelni.

Ugye már értitek miért olyan nehéz egy gyermeknek ezt elmagyarázni és megértetni vele, hogy nem ehet akkor, amikor megéhezik?! Sokszor együtt sírunk a tányér felett. És ugye értitek már, hogy én miért lettem depressziós?

Egyébként 2 hét után teljesen átállt a szervezete erre a diétára, és nagyon ritkán fordul elő, hogy azt mondja "Anya, éhes vagyok!" Vagyis előfordul, de akkor az áll a háttérben, hogy leesett a vércukra.

Ha tetszett, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol további érdekességeket olvashatsz rólunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr386484001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása