A diabétesz egy összetett anyagcsere betegség, ami azt jelenti, hogy nem csak a szénhidrát-, hanem a zsír- és fehérje anyagcsere is érintve van ebben az esetben.
Hogy minél később vagy egyáltalán ne alakuljanak ki a cukorbetegségből adódó szövődmények, nagyon fontos odafigyelni a helyes étkezésre. Ehhez viszont elengedhetetlen az a tudás, ami hozzásegít bennünket, hogy a helyes úton haladjunk.
A cukorbeteg diéta alapja, hogy ismerjük a szénhidrátok különböző fajtáit.
A szénhidrátok (rövidítve CH, mértékegysége gramm) minőségét legegyszerűbben a vércukorra gyakorolt hatásuk alapján csoportosíthajtuk: gyorsan felszívódó és lassan felszívódó szénhidrátok.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok
Ezek az egyszerű szénhidrátok. Mono- és diszaharidoknak is szokták nevezni őket, attól függően, hogy egy vagy kettő molekulából épülnek-e fel. A gyors vércukoremelő hatásuk kémiai szerkezetükre vezethető vissza: nagyon kis méretű molekulák, ezért könnyen emészthetők. Ezen tulajdonságukat használjuk ki a cukorbetegeknél oly gyakran előforduló hipoglikémiánál (a vércukorszint 3,6 mmol/l alatt van).
Gyorsan felszívódó szénhidrát:
- tejcukor (laktóz) a tej és tejtermékekben
- szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) a gyümölcsökben, gyümölcskészítményekben és a mézben
- répacukor (szaharóz) a köznyelvben használt "cukor", melyet cukornádból és cukorrépából állítanak elő
Lassan felszívódó szénhidrátok
Ezek az összetett szénhidrátok. Poliszaharidoknak is szokták nevezni őket, mert több száz mono- és diszaharid összekapcsolódásával jönnek létre, azaz óriás molekulák. Ebből fakadóan nehezebben bomlanak le a bélrendszerben, tehát tovább emésztődnek és a véráramba is később jutnak. A vércukrot fokozatosan és elhúzódva emelik meg. Ebből a tulajdonságukból fakadóan a bevihető szénhidrátok nagyobb hányada ennek a típusnak kell lennie.
Ide tartozik:
- keményítő a gabonafélékben, burgonyában, kenyerekben, lisztes árukban
- cellulóz a zöldségekben (a cellulóz nem energiatartalma, hanem rosttartalma miatt fontos a szervezet számára)
Szénhidrátmentes élelmiszerek
Ezt szeretjük a legjobban, mert ezekkel nem kell számolni. Azonban egy cukorbetegnek ezeket sem lehet mértéktelenül fogyasztani a magas fehérje és zsír tartalmuk miatt.
Az alábbiak tartoznak ide:
- zsiradékok: növényi olajok és állati zsírok
- tojás
- húsok, húskészítmények
- fűszerek, zöld fűszerek
Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy a választott felvágott mit tartalmaz, mert a mai élelmiszeripar előszeretettel cukrozza a húskészítményeket.
Ha tetszett, csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol további érdekességeket olvashatsz!