Sütőtökös muffin: 11 g CH/db
2014. október 08. írta: cukorfalat kuckó

Sütőtökös muffin: 11 g CH/db

Ha ősz, akkor sütőtök.

Nagyon szeretem a belőle készült ételeket, desszerteket, de a gyermekeim miatt mégis leggyakrabban muffint készítek belőle. Egy kedves barátnőmtől kaptam a receptet évekkel ezelőtt, de abban barna cukor és fehér liszt szerepelt, ezért ezt is átreformáltam. Olyan jól sikerült, hogy darabja csak 11 g szénhidrátot tartalmaz, így Örs nyugodtan megehet egy egészet tízóraira és uzsonnára, bár sokszor még ezt kéri vacsi után is. Rostban gazdag, egészséges, szénhidrátban szegény (mint a palacsintám) és még az a kiskorú is szeretni fogja, aki egyébként nem eszi meg a sütőtököt (mint a kisebbik fiam).

Várom a visszajelzéseket itt, e-mailben (cukorfalatkucko@gmail.com) vagy a Facebookon!

 

Szénhidrátszegény sütőtökös muffin

muffins-267299_640.jpg

 

Hozzávalók CH/100g számított CH tartalom
200 g megpucolt, finomra reszelt sütőtök 16 g 32,0 g
2 tojás
35 szem őrölt Süssina
1 dl olaj
0,5 dl tej 5 g 2,5 g
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj
75 g sima búzaliszt (Nagyi) 71 g 53,3 g
75 g teljeskiőrlésű búzaliszt (Nagyi) 60 g 45,0 g

 

CH tartalom: 11 g/db

A sütőtököt, a tojásokat és az édesítőszert habosra felverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és az olajat. (Próbáltam vajjal is, de ilyenkor nem tudtam leszedni róla a papírt.) Egy másik tálban összekeverem a liszteket, a sütőport és a fahéjat, majd fokozatosan hozzáadagolom intenzív keverés közben a sütőtökös masszához.

12 db-os, normál méretű muffin formákat kibélelem papírral, majd beleteszem a tésztát. Aki szereti és megteheti, egy fél diót is tegyen a tetejére, csak finomabb lesz tőle. 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig vagy tűpróbáig sütöm.

Melegen nem lehet kiszedni a papírformából, de ha van egy kis türelmed és megvárod, hogy kihűljön, akkor óvatosan eltávolítható róla a csomagolás. Nálunk ez elég ritkán fordul csak elő.

 

Ha tehetem, kerülöm a mesterséges édesítőszer használatát, de sajnos lisztes süteményeknél nekem kilerülhetetlen. Csak így tudom elérni, hogy alacsony szénhidráttartalmú desszertet tudjak készíteni kisfiamnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr106771447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása