Ha ősz, akkor sütőtök.
Nagyon szeretem a belőle készült ételeket, desszerteket, de a gyermekeim miatt mégis leggyakrabban muffint készítek belőle. Egy kedves barátnőmtől kaptam a receptet évekkel ezelőtt, de abban barna cukor és fehér liszt szerepelt, ezért ezt is átreformáltam. Olyan jól sikerült, hogy darabja csak 11 g szénhidrátot tartalmaz, így Örs nyugodtan megehet egy egészet tízóraira és uzsonnára, bár sokszor még ezt kéri vacsi után is. Rostban gazdag, egészséges, szénhidrátban szegény (mint a palacsintám) és még az a kiskorú is szeretni fogja, aki egyébként nem eszi meg a sütőtököt (mint a kisebbik fiam).
Várom a visszajelzéseket itt, e-mailben (cukorfalatkucko@gmail.com) vagy a Facebookon!
Szénhidrátszegény sütőtökös muffin
Hozzávalók | CH/100g | számított CH tartalom |
200 g megpucolt, finomra reszelt sütőtök | 16 g | 32,0 g |
2 tojás | ||
35 szem őrölt Süssina | ||
1 dl olaj | ||
0,5 dl tej | 5 g | 2,5 g |
1 csomag sütőpor | ||
1 kávéskanál fahéj | ||
75 g sima búzaliszt (Nagyi) | 71 g | 53,3 g |
75 g teljeskiőrlésű búzaliszt (Nagyi) | 60 g | 45,0 g |
CH tartalom: 11 g/db
A sütőtököt, a tojásokat és az édesítőszert habosra felverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és az olajat. (Próbáltam vajjal is, de ilyenkor nem tudtam leszedni róla a papírt.) Egy másik tálban összekeverem a liszteket, a sütőport és a fahéjat, majd fokozatosan hozzáadagolom intenzív keverés közben a sütőtökös masszához.
12 db-os, normál méretű muffin formákat kibélelem papírral, majd beleteszem a tésztát. Aki szereti és megteheti, egy fél diót is tegyen a tetejére, csak finomabb lesz tőle. 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig vagy tűpróbáig sütöm.
Melegen nem lehet kiszedni a papírformából, de ha van egy kis türelmed és megvárod, hogy kihűljön, akkor óvatosan eltávolítható róla a csomagolás. Nálunk ez elég ritkán fordul csak elő.
Ha tehetem, kerülöm a mesterséges édesítőszer használatát, de sajnos lisztes süteményeknél nekem kilerülhetetlen. Csak így tudom elérni, hogy alacsony szénhidráttartalmú desszertet tudjak készíteni kisfiamnak.