A cukorbetegség típusai
2014. július 31. írta: cukorfalat kuckó

A cukorbetegség típusai

Korábban részletesen olvashattatok a minket érintő 1-es típusú vagy gyermekkori diabéteszről . Azonban további két fő fajtája is van a cukorbetegségnek.

Röviden összefoglalnám a 2-es típusú és a terhességi cukorbetegséggel kapcsolatos információkat.

A 2-es típusú diabétesz

Ebben az esetben a béta-sejtek termelnek ugyan inzulint, de az nem fejti ki a megfelelő hatását, mert a sejtek érzéketlenek vele szemben. Ezen érzéketlenség, az ún, inzulinrezisztencia miatt emelkedik a vércukorszint. A magas vércukorszint miatt a béta-sejtek több inzulint próbálnak termelni. Ez a folyamat kóros inzulintermeléshez is vezet, és a végén a sejtek kimerülhetnek, az inzulintermelés megszűnhet.

thick-373064_640.jpg

Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással. A 2-es típusú betegek többsége, 80 százaléka elhízott. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. Manapság azonban egyre nő az elhízott gyermekek körében is ez a betegség. A mozgásszegény életmód, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás döntő szerepet játszik ezen cukorbetegség kialakulásában.

A betegség kezdetben tünetmentes, és csak lassan alakulnak ki a tünetek, sokszor a szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják csak. Súlyos betegség, mivel rossz kezelés esetén 10-15 évvel megrövidítheti a várható életkort és nagyon magas a benne szenvedők körében a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága.

Nem minden esetben igényel inzulin adást, gyógyszeresen is lehet kezelni a betegeket, valamint nem követel meg annyira szigorú életvitelt, mint az 1-es típusú diabétesz.

 

Gesztációs vagy terhességi diabétesz 

woman-358766_640.jpgHa az emelkedett vércukorszintet várandósság kapcsán állapítják meg, akkor beszélünk gesztációs diabéteszről.

Lehetséges, hogy a szülés után normalizálódik a szénhidrátháztartás és nincs szükség kezelésre. Ebben az esetben is szükséges évente legalább egy vércukorvizsgálat, mert a gesztációs diabétesz hajlamosít későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Részletesebben azonban a Diéták & Álmok blog írója, Nóri mesél erről, mint érintett.

 

Ha tetszett, csatlakozz a Facebook oldalamhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr786493567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András Tanneberger 2014.08.01. 19:20:16

Ha valaki nem ért valamihez akkor miért kezd el arról cikket írni ? fogalma nincs erröl a témáról, meg úgy általában a biologiáról, az látszik. most én is írjak valami sületlenséget pl a szarvasmarhatenyésztésröl?

a klan 2014.08.22. 01:37:52

egesz jol es erthetoen irta le
süti beállítások módosítása