A gyermekkori cukorbetegség kialakulása, tünetei és kezelése
2014. július 11. írta: cukorfalat kuckó

A gyermekkori cukorbetegség kialakulása, tünetei és kezelése

Mikor barátoknak meséltem Örs betegségéről, mindenkinek az volt az első kérdése, hogy ugye meggyógyul vagy ugye nem kell szúrni? Mikor idős emberekkel beszélgettem, a konklúziójuk az volt, hogy sok cukros étellel tömtem a kisfiamat.

Aki nem érintett, attól természetesen nem várható el, hogy pontosan ismerje a gyermekkori vagy 1-es típusú cukorbetegség kórképét, de tájékozódni kell. Ajánlom a mostani bejegyzést minden szülőnek.

Ismernetek kell a tüneteket ahhoz, hogy gyermeketeket időben orvoshoz tudjátok vinni!

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség. Mit is jelent ez? A szervezet védekező rendszere idegennek tekinti, s megtámadja a saját sejtek egy részét. Az így fellépő ún. autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez egy több hónapos folyamat és a legvégső stádiumban (amikor már csak a béta-sejtek 10%-a maradt meg) jelentkeznek az első tünetek: erős szomjúságérzet (ahogy mi is tapasztaltuk), fáradékonyság, gyors és nagymértékű fogyás. 

thirst-22970_640.jpg

Bármelyik életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálják.

A diagnosztizálása elég egyszerű és egyértelmű: csak egy éhgyomori vérvétel szükséges hozzá. A vérben többek között a cukorszintet ellenőrzik (normál 3,5 - 6,0 mmol/l). Ha ez az érték 10,0 mmol/l felett van, akkor kialakult a cukorbetegség. Magas vércukorértéknél egyébként a vizeletben is láthatók a cukor kristályok. De a vizelet vizsgálat elsődleges célja az acetontartalom meghatározása. Ugyanis előrehaladott állapotban a vér elkezd besavasodni (ez az ún. ketoacidózis), ami nagyon veszélyes, azonnali kórházi ellátást igényel.

(Ketoacidózis cukorbetegeknél hányás-hasmenéses vírusfertőzés során is felléphet. Ezt otthon is ellenőrizhetjük, ha tartunk a fiókban ketonteszt csíkot.)

pen.jpg

Sajnos az 1-es típusú diabétesz gyógyíthatatlan betegség, de megfelelő inzulin kezeléssel és szigorú naprendhez kötött szénhidrát diétával szinten tartható. Kezeletlen vagy rosszul kezelt 1-es típusú cukorbetegeknél súlyos esetben hiperglikémiával (magas vércukorszint) járó eszméletlenség, kóma alakul ki, amely végzetes is lehet.

Az összes diabéteszes megbetegedések mintegy 10 százaléka 1-es típusú. Eltérő a gyakorisága a különböző nemzeteknél: leggyakoribb Skandináviában, míg Japánban Koreában szinte ismeretlen betegség. Európán belül pl. több mint tízszer gyakoribb az 1-es típusú cukorbetegség Finnországban, mint Macedóniában. Sajnos Magyarországon is egyre nő ennek a diabétesz típusnak a gyakorisága. Míg húsz éve még 100 ezer magyar gyerek közül 9 szenvedett 1-es típusú cukorbetegségben, mára ez az arány megduplázódott.

Ha érdekesnek találtad, csatlakozz a Facebook csoporthoz, ahol további érdekességeket olvashatsz és elsőként értesülhetsz az új bejegyzésről!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr206476731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.08.02. 05:13:00

Azért nő a cukorbetegség gyakorisága, mert bár nem gyógyítják őket, de már nem is halnak bele az emberek, mint régen, sőt még szaporodnak is a cukorbetegek, gyerekeik lesznek.
Így törvényszerű, hogy egyre többen lesznek.

cukorfalat kuckó · http://cukorfalatkucko.blog.hu 2014.08.02. 08:17:57

@Akitlosz: Nem hiszek az összeesküvés elméletekben. A diabetológia egy gyorsan fejlődő tudományág, csak annyira komplex betegségről van szó, hogy egyenlőre még nem találták meg a gyógymódot. De szülőként remélem, hogy minél hamarabb sor kerül erre.
süti beállítások módosítása