Mit kap az államtól egy cukorbeteg gyermek?
2014. július 17. írta: cukorfalat kuckó

Mit kap az államtól egy cukorbeteg gyermek?

Támogatás lelkileg és támogatás anyagilag. Erre a kettőre van szüksége igazán egy cukorbetegnek, legyen az felnőtt korú vagy gyermek. Az elsőt megkapja a környezetétől (jó esetben), a másodikért az állam felel.

Vajon megtesz mindent?

disease-292571_640.jpg

A diabéteszes gyermek tartósan beteg. Ebből adódóan több dologra jogosult:

  1. emelt összegű családi pótlék (23 300 Ft/hó, egyedülállóként 25900 Ft/hó)
  2. közgyógyellátás
  3. kedvezményes utazás a vonat és buszjáratokon, illetve ingyenes budapesti tömegközlekedés neki és kísérőjének, valamint
  4. a szülő a gyermek 10 éves koráig GYES-en lehet
  5. ingyenes tankönyvellátás
  6. 50% kedvezmény a közétkeztetésben

Továbbá ingyen megkaptuk a kórházban az inzulin tollat (penet), a vércukormérőt és az ujjbegyszúrót. Utóbbi kisgyermek pici kezének szúrására alkalmatlan, ezért a nővérek tanácsára közel 6000 Ft-ért vásároltunk egy gyengédebben ütőt (soft clix).

De a vicc kategória a közgyógyellátás. A megyei kormányhivatal állapítja meg az orvosi igazolások ismeretében, hogy alanyi jogon hány forintra jogosult a tartósan beteg gyermek. Ez a kisfiamnál 1140 Ft/hó gyógyszer és 6000 Ft/év eseti keretet jelent. 2 évre szól. Ezt inzulinra költi a szülő. Eleinte fedezi is az 1140 Ft a havi inzulin költséget, de később, ahogyan nő az inzulin igénye a gyermeknek (mert többet szeretne enni reggelire, ebédre, vacsorára), úgy lesz az ingyenes gyógyszerből fizetős. És tudjuk, hogy az inzulin életmentő egy 1-es típusú diabéteszes gyermeknek.

És még tudom fokozni. A gyermekorvos havonta három doboz tesztcsíkot írhat fel. Egy dobozban 50 db van. Márpedig elvárás a szakma felől a szülő felé, hogy naponta minimum hatszor mérje meg a gyermek vércukrát. Ha kicsit utánaszámolunk, ez 25 napra elegendő mennyiség és akkor mindig elsőre sikerült megmérni, nem volt rosszullét, amikor kötelező mérni, éjjel nem keltünk fel ellenőrizni a cukorszintet és még mindig csak az elvárt minimumot teljesítettük. Nekünk minimum négy doboz tesztcsík fogy el egy hónapban. És ez kevesebb, mint az átlag, ahogy más szülőkkel beszélgettem.

Akkor miről is beszélünk, tisztelt Uraim ott fent? A gyermekekben van a jövő? Ja, hogy csak az egészségesek számítanak, mert egy cukorbeteg gyermek éves szinten fél millió forintjába kerül az államnak? És ha az én kisfiam lesz a következő olimpiai bajnok vagy Nobel-díjas? Akkor már büszkék lesznek rá, mert Magyarország hírnevét öregbíti?

Sorstársaim, nektek milyen tapasztalataitok vannak?

Ha tetszett, csatlakozz a Facebook oldalamhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr986491309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumeszkosz 2014.07.17. 17:37:29

Stadionokra kell a pénz!! Az a nemzet felemelkedése. A cigány vezír szerint.

Nóri, Diéták és Álmok · http://dietakesalmok.blog.hu/ 2014.07.19. 19:40:49

Döbbenetes! Nekem már az is érdekes volt, hogy pl. aki nem inzulinos, de ettől még kell mérnie napi 2-3-szor a cukrát, annak semmilyen szinten nem támogatják a tesztcsíkokat...receptre sem. :-/

randomuser1 2014.07.29. 15:07:43

sztem a kölyöknek nem lesz boldog gyerekkora, napi 6+ mérés, öccöri étkezés, mi ez, szigorított börtön, vagy mi?

cukorfalat kuckó · http://cukorfalatkucko.blog.hu 2014.07.29. 20:51:52

@Emmanuel Goldstein: Remélem, hogy nem ezen fog múlni neki a boldog gyermekkor. Valóban sok lemondással jár részéről a mindennapok,de ahhoz, hogy szép kort érjen meg, sajnos erre van szükség.

cukorfalat kuckó · http://cukorfalatkucko.blog.hu 2014.07.29. 20:53:38

@Diétákésálmok Nóri: Igen, ez is sajnálatos, mert havi szinten nem kis költség még egy felnőttnek sem. Sajnos jelenleg nem abba az irányba megy az eü, hogy támogassák az önmenedzselést.

randomuser1 2014.07.30. 12:02:07

@cukorfalatkuckó Niki: úgy értettem, kicsit túl van dimenzionálva a sok mérés, fecsivel úgy se lehet annyira finoman szabályozni, h érdemes legyen 3óránként mérni...

cukorfalat kuckó · http://cukorfalatkucko.blog.hu 2014.08.02. 08:20:08

@Emmanuel Goldstein: Ezért szuper találmány az inzulinpumpa. Csak ki kell "érdemelni".

a klan 2014.08.22. 02:02:36

a napi hatszori meres hulyeseg

anothernick 2014.10.26. 23:56:22

kedves goldstein, te totál nem értesz semmit. ne oktass hülyeségeket másnak, főleg kezdőnek ne! nemhogy a 6 mérés, de néha a 10 is kevés! tegnap pl. olyan mennyiségű mozgást produkált a gyerekem, hogy 3 óra alatt 3-szor mértem. kellett? hát, valszeg igen, mert így sikerült estére 4-es cukor, majd éjjel szép 7-esek. ha nem mérek két lehetőség lett volna: 1. behipózik, akár a mentő is jöhetett volna, olyan sokat mozogtt. 2. tippre kap pót CH-t, akkor meg szépen hazamegyünk egy 15-ös cukorra... amúgy jó nagy marha vagy, hogy leírtad, hogy biztos nem lesz boldog egy cukros gyerek fiatalsága. lehet, hogy Te nem, de a legtöbb cukros gyereket nevelő szülő arra törekszik, hogy a CUKJORBETEGSÉGE ELLENÉRE boldog gyerekkort biztosítson. ezt meg csak úgylehet elérni, ha kontrollban tartod a cukrát. szerinted úgy lesz boldog, ha hetente eljön érte a mentő, vagy ketózis miatt tölt néha napokat a kórházban. nagyon nagy baromságat írsz, már bocsáss meg!!!

anothernick 2014.10.27. 21:53:44

amúgy olyan, hogy "fecsi" nincs többé, ok??? és mérni nem csak azért kell, hogy a nemfecsivel lehessen jól adagolni, hanem hogy pl. időben elkapjál egy hipót, vagy ha vmilyen kaja "megviccel", azt ne majd akkor vedd észre, amikor szerinted elég lenne mérni - mondjuk 5-6 óra múlva. így nem viseli meg a ygerek szervezetét a magas cuki és hát neki még sok évre kell, hogy szövődménymentesen tudjon élni. Te amúgy cukros vagy? vagy valaki, akit ismersz? olyan bődületes baromságokat írsz, hogy elképesztő...
süti beállítások módosítása