Végre érik a meggy. Ez a kedvenc gyümölcsünk, ezért nemcsak önmagában fogyasztjuk, hanem szívesen készítek belőle levest, szószt, fagyit vagy éppen desszertet.
Most egy meggyleves receptet szeretnék veletek megosztani, melyet büntetlenül fogyaszthat mindenki, hiszen mindössze 4,2g CH/100g szénhidrátot tartalmaz, azaz az 1-es típusú diabéteszes étrendéje tökéletesen beleilleszthető.
Általánosságban, minden gyümölcsleves elkészítésénél a következőket tartom be:
1. Igyekszem minél többfajta gyümölcsöt (elsősorban alacsony szénhidráttartalmút mint például az alma, eper, málna) beletenni a fő hozzávaló mellett, mert így finomabb lesz.
2. Habarásnál étkezési keményítőt használok, nem lisztet. Ennek ugyan magasabb a szénhidráttartalma, de kevesebb kell belőle, mert jobban sűrít.
3. Miután elkészült a leves, habtejszínt keverek hozzá, amellyel megadom a selymességét. Ezután már nem főzöm tovább.
Szénhidrátcsökkentett hideg meggyleves
Hozzávalók:
300g + 200g magozott meggy
100g eper
60g alma
fahéj
8 db szegfűszeg
egy szelet citromkarika
ízlés szerint édesítő (Süssina)
1 csapott evőkanál étkezési keményítő (10g)
200g habtejszín
1,25 liter víz
Kimagozom a meggyet és 200g-ot félreteszek, meghámozom az almát, kicsumázom és félbevágom az epret. Egy lábasba beleteszem a gyümölcsöket, felöntöm hideg vízzel és hozzáadom a citromkarikát, valamint a teadióba helyezett szegfűszeget és fahéjat (így könnyebb lesz kiszedni a végén). Forrástól számítva 10 percig főzöm. Óvatosan, mert nagyon habosodik. Ha kész, botmixerrel összeturmixolom és ízlés szerint édesítem. Egy kis tálkába kimérem az étkezési keményítőt és egy merőkanál levessel simára kikeverem, majd így öntöm bele a lábasba. Ezzel a technikával tuti nem lesz csomós. Még egyet forralok rajta, majd leveszem a tűzről és hagyom visszahűlni. Ekkor teszem bele a habtejszínt, jól elkeverem és a félretett 200g meggyet. Hűtőben tárolom fogyasztásig. Tálaláskor tejszínhabbal és pirított mandulaszeletekkel tehetjük még izgalmasabbá.
Szénhidráttartalma: 4,2g CH/100g