Tudod mi a különbség a kiszáradás és a ketoacidózis között?
2015. július 20. írta: cukorfalat kuckó

Tudod mi a különbség a kiszáradás és a ketoacidózis között?

Egy tavaly nyári történetet szeretnék elmesélni.

Örs egész nap bágyadt volt, aluszékony, estére pedig elkezdte fájlalni a pocakját. Nagy nyöszörgések közepette, de megette a vacsoráját, sőt még a pótvacsit is sikerült belediktálnom (ilyenkor utálom a HM3-at). Nem telt el két óra és arra ébredt, hogy hánynia kell. Ez volt élete első hányása, gondolhatjátok mennyire megrémült. Mi is. Visszaaludt, de egy óra múlva megint hányt egyet. És ez már egy jel lehet cukorbeteg gyereknél. Jel a szülőnek is, hogy elővigyázatosabb legyen.

Pár hónappal ezen este előtt rész vettünk egy edukációs hétvégén Szépalmán. A győri kórház diabéteszes gyermekeket kezelő osztály dolgozói voltak az előadók. Ott hallottuk az egyik doktor úrtól, hogy első hányásnál csomagol, másodiknál indul a kórházba, mert ketoacidózis alakulhat ki a gyereknél. Közben pedig aceton szintet kell nézni a vizeletben.

Ez villant be azon az estén a fejemben. Elkezdtem pakolni, mert mi ugye már a második hányáson is túl voltunk. Közben hajnali 2-kor hívtam a kezelőorvosunkat, hogy segítsen, de nem vette fel. (Mint másnap kiderült konferencián volt és túl jól sikerült az este, nem ébredt fel a csörgésre.) Hívtam a kórházat. Az ügyeletes orvos egy nagyon fiatal doktornő volt, aki a kérdéseimre nem tudott válaszolni (szerintem én többet tudtam a diabéteszről), telefonon segítséget nem tudott adni. Nekem kellett akkor és ott, abban a pillanatban egy elég kemény döntést meghozni. Az érzéseimre hagyatkoztam. Ugyan Örs vizelete acetonos volt, de a vércukorértékei normál tartományban mozogtak. A kezdeti pánik után, tiszta fejjel átgondolva úgy döntöttem, hogy a két hányás és az acetonos vizelet ellenére maradunk otthon. És igazam lett. Azon az estén nem ketoacidózis veszélye állt fent, hanem egy sima kiszáradásé.

Tanulságos történet.

Úgy gondolom minden diabéteszes gyermeket nevelő szülőnek tudnia kell megkülönböztetni a ketoacidózist a kiszáradástól. Tehát

- ha a többszöri hányás és az acetonos vizelet mellett a vércukorértékek normál tartományban mozognak, akkor sima kiszáradásról beszélünk. Ebben az esetben annyit tehetünk, hogy nagyon lassan, minél több folyadékot itassunk meg a gyerkőccel, miközben nézzük az aceton és a vércukor szintjét.

- ha a többszöri hányás és az acetonos vizelet mellett magas vércukorértékeket mérünk, akkor viszont ketoacidózis veszélye áll fent. Irány a kórház!

Nyilván orvosi szemmel más különbségek is lehetnek, de egy szülőnek elég ennyit tudni, de ezt nagyon.

Egy ilyen jellegű blogbejegyzés azonban érdemes azzal zárni, hogyha bárki bármiben bizonytalan, a legjobb megoldás kórházba menni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr557050755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása