Pizza tönkölybúzalisztből márványlapon sütve
2015. január 17. írta: cukorfalat kuckó

Pizza tönkölybúzalisztből márványlapon sütve

A pizza nálunk nagy kedvenc, és talán nem vagyunk ezzel egyedül.

Ha a Te családod is szereti az olaszok nemzeti ételét és fontos számodra, hogy egészségesen étkezzetek, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi pizza receptet, amely részben teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet tartalmaz.

Ne ijedj meg, mert a pizzatészta állaga és íze semmiben sem fog különbözni a hagyományostól!

4 db normál méretű pizza lesz belőle, darabja 131 g szénhidrátot tartalmaz.

cheese-164872_640.jpg

Hozzávalók Mennyiség CH tartalom / 100g    
számított CH tartalom  
kenyérliszt BL-80 600 g 70 g 420 g
teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 150 g 56 g 84 g
langyos víz 500 ml
friss élesztő 40 g 42 g 16,8 g
olívaolaj 2 ek
1 ek
cukor 1 tk 100 g 5 g

 

A kenyérsütő gépbe belepakolom a hozzávalókat. Nekem alulra kell tenni a folyadékokat, azaz a vizet és az olívaolajat, utána jön a liszt, majd a tetején készítek 3 kis mélyedést egymástól távol és belehelyezem az élesztőt, a cukrot és a sót. Beállítom a másfél órás dagasztó-kelesztő programot és már készen is vagyok.

Amikor lejárt a program, egy jól lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát és négy egyenlő részre osztom. Egyesével tudom csak megsütni a pizzákat, ami időigényes, ezért amíg az éppen deszkán lévő pizzát kinyújtom és picit pihentetem, addig a többi a hűtőben pihen. Nem tesz jót a tésztának, ha túlkel.

Nagyon szuper a tészta állaga. Nem szakad, nem ragad, így ha kedved tartja még a levegőben is meg tudod pörgetni, ahogy az autentikus olasz pizzakészítők csinálják.

Miután jól belisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, a korábban a sütőben felforrósított márványlapra ráteszem, gyorsan megkenem paradicsomszósszal, megpakolom minden földi jóval a család kedve szerint és már mehet is a maximum hőmérsékleten 250 fokos sütőbe. A forró márványlap miatt 15-20 perc alatt finom ropogósra sül a pizza.

Fogyasszátok egészséggel!

UI: A forró márványlap a kemencét próbálja helyettesíteni. Mi a helyi sírkövesnél csináltattuk méretre vágva. Borzasztó drága volt tepsi viszonylatban, de megéri egyszer beruházni, mert időtálló és nagyon könnyű tisztítani.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol további érdekességeket olvashatsz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr177082133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dacia Dubstep 2015.01.19. 08:46:44

pizzalapáttal veted be vagy kiveszed a forró márványlapot?

cukorfalat kuckó · http://cukorfalatkucko.blog.hu 2015.01.19. 08:50:06

@Dacia Dubstep: Kesztyűvel kiveszem a márványlapot a sütőből, nincs lapátom. Majd átcsúsztatom róla egy tepsire a pizzát. Ha nagyon belisztezed az alját sütés előtt a tésztának, nem fog leragadni.

Gyűrött Papír 2015.01.19. 20:32:24

Szia! Itt azért 4:1 az arány a BL80 és TBL300 között, így inkább tönkölybúzás :))
Én elég sokat kísérletezem, hogy megtaláljam a megfelelő sütési környezetet, de az otthoni sütő határait nem tudom megerőszakolni. Van egy pizzasütési funkciója, amikor a sütő legalsó polcára kell tenni a tésztát, és a felső grill pedig a tetejét süti. Próbáltam a légkeverést középpolcon sütéssel, de nagyon kiszárította a tésztát, az nem jött be.
Csináltam egy nagy lapátot aluból, azzal teszem rá a forró serpenyőre, ami a legalsó polcon van. Így a tészta alja egyenletesen világos barna lesz .A hőfok 250C. Egy kerámia vagy márványlap biztosan jobb lenne.

Szóval Te milyen sütési módot használsz? Alsó, alsó+felső, légkeverés vagy valami mást? A sütőben melyik szintre teszed be a tésztát? Mennyi ideig melegíted a sütőben a márványlapot mielőtt beteszed az első pizzát?
Bocs ha sok a kérdés, de érdekel. :)

Dacia Dubstep 2015.01.19. 20:32:27

@cukorfalatkuckó Niki: köszönöm a válasz, már súrolom is a márványom.

oszt jónapot 2015.01.19. 20:32:39

A BL-80 az nem fehérliszt?

cukorfalat kuckó · http://cukorfalatkucko.blog.hu 2015.01.19. 20:41:24

@oszt jónapot: Úgy gondolom, hogy fehér liszt. Valóban megtévesztő az index főoldalán megjelent beharangozó, azonban ezt a szerkesztőség felé jelezze kérem, ők tették ezt hozzá.

cukorfalat kuckó · http://cukorfalatkucko.blog.hu 2015.01.19. 20:45:52

@Gyűrött Papír: Nekem egy teljesen egyszerű sütőm van. Amikor bekapcsolom a sütőt, beteszem a márványlapot a középső állásra, így a lap a sütővel együtt teljesen átforrósodik. Amikor elérte a 250 fokot, akkor veszem ki a sütőből. Ez elég sok idő nekem. Nem használok légkeverést.

Amikor a forró márványlapra ráteszem a jól belisztezett aljú tésztát és elkezdem megpakolni, már látni ahogy elkezd felhólyagosodni a széle.
süti beállítások módosítása