Olvasni jó! - Könyvajánló cukorbetegeknek
2015. január 07. írta: cukorfalat kuckó

Olvasni jó! - Könyvajánló cukorbetegeknek

Igaz, éppen csak, hogy elmúlt a karácsony, de könyvet kérni vagy venni bármikor lehet. Összegyűjtöttem pár olvasnivalót, amelyek cukorbetegeknek (is) íródtak, ráadásul minden korosztály talál magának valót.

Ha tudtok még jó könyveket ajánlani, kérlek írjátok meg itt a blogon, Facebookon vagy levélben a cukorfalatkucko@gmail.com címre!

 

Hétpettyes Angyalok

Történetek cukorbeteg gyermekekről, nem csak cukorbetegeknek

hetpettyesangyalokkonyvmontazs.jpg

Már az alcímből is elég egyértelmű a könyv tartalma. Létrejöttének történetét azonban a Diabolo Alapítvány honlapján lehet elolvasni:

"A Békés megyei cukorbeteg gyermekek ellátását 1993 óta a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekdiabétesz Gondozója végzi. Öt év után a folyamatosan növekvő esetszám szükségessé tette, hogy az osztályon team-formában a diabetológus szakorvos mellett dietetikus és szakápoló is segítséget nyújtson a betegek oktatásában, gondozásában.

Ahogyan az évek során növekedett a beteglétszám, úgy fogalmazódott meg a szülők és a gyermekek részéről egyaránt az igény, miszerint szükség lenne egy állandó „fórumra”, találkozási lehetőségre, ahol rendszeresen, kötetlen formában folyhatna párbeszéd orvos és gondozott között. Ennek jegyében indult útjára az országban elsők között a gyermekdiabétesz klub.  A rendszeres klubfoglalkozások, a jeles napok ünneplése, a nyári egyhetes táborozások igazi nagycsaláddá kovácsolták a gondozott gyermekeket, szülőket és a gondviselőket, a Hétpettyes Angyalokat.

A példaértékű orvos-gondozott kapcsolat köszöneteként született meg szülők és gyermekek megfogalmazásában a hiánypótló, Hétpettyes Angyalok című könyv, amely 33 cukorbeteg gyermek történetét, 33 szemszögből mutatja be.

A köszönet hangja mellett kiemelt célként fogalmazódott meg az új sorstársak felé a reményadás, a kapaszkodó, miszerint cukorbetegen is lehet teljes életet élni, ha megvan a kellő támasz, a biztonság.

A megható történeteken keresztül megjelennek a gyermekkori diabétesz tünetegyüttesei, így a kötet  tanulságos és hasznos olvasmányként szolgálhat a leendő és gyakorló szülők, nagyszülők, pedagógusok számára egyaránt."

Megrendelhető a Diabolo Alapítvány honlapján.

 

Ambrus Flóra: Candy

Egy cukorbeteg gyermek szemszögéből a betegség

candy_ambrus_flora.JPG

A Candy című könyv szerzője Ambrus Flóra, egy 14 éves kárpátaljai lány, aki cukorbetegségének történetét írta meg attól kezdve, hogy észlelte magán a betegség első jeleit. Megható őszinteséggel, nyíltsággal ír elsősorban magáról, az őt körülvevő családról, barátokról. De a legfontosabb üzenete az, ahogyan a betegségét elfogadja. Felnőtt sorstársainak is példát mutat abból, hogyan kell ezzel az életre szóló teherrel úgy együtt élni, hogy az sem magának, sem környezetének ne legyen teher.

A könyvet eredetileg egy pályázatra adta be Flóra, ahol 300 mű közül bekerült a legjobb 50 közé. A könyv megjelenését magyar orvosa, Blatniczky főorvos úr egyengette, ő írta az ajánlót is.

Az első kedvcsináló idézet ebből van:

Elhangzik a kérdés: Kinek szól ez a könyv?

Részlet a válaszból: „Szól mindenekelőtt a sorstársaknak, kisebb gyermekek esetében a szülőknek. A szerző élő példája annak, hová vezet a hozzáértő szakmai képviselőkkel szembeni bizalmatlanság, vagy az internet világának ellentmondásos, zömében rendkívül negatív, tudatot deformáló hatása. Vigyázat, sorstársak! A kilátástalannak tűnő helyzetet nem depresszióval, nem külön utak keresésével kell tovább rontani, hanem tudatossá, még tudatosabbá kell tenni ennek a speciális életvitelnek a gyakorlását. Egészen bizonyos ugyanis, hogy ilyen lelkülettel mindenki megtalálja a boldogságát. Ez ennek a könyvnek is a végkicsengése!”

Megrendelhető többek között a Tudomány Kiadónál.

 

Finy Petra: Szárnyak és paták

szarnyak.jpgA Szárnyak és paták az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mesekönyve. Nem a cukorbetegségről szól, de a történet egyik mellékszereplője, Glu cukorbeteg, akit semmi nem állíthat meg abban, hogy megvalósítsa álmait. A fantasztikus feltaláló kisfiú korántsem visszafogott, amikor csibészségről, versenyszellemről, amolyan "kissrácos" dolgokról van szó, miközben a rendszeres vércukormérés és inzulinbeadás is természetes részei mindennapjainak.

Glu történetén keresztül érthetőbbé és jobban átélhetőbbé válik, mit jelent gyermekkorban a diabétesz. A könyvvel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden gyerekes családhoz szólni szeretne, mivel a cukorbetegség sajnos egyre több kisgyermeket érint. A könyv célja segíteni a tévhitek eloszlatását, a diszkrimináció csökkentését és az elfogadást a másság iránt.

Az 5 év feletti gyermekeknek szóló könyv a létrehozók szándéka szerint eljut majd nagyon sok óvodába és iskolába is.

Megrendelhető online könyvesboltokban is, például a Librinél.

 

Beck Andrea: Titoktündér 1-4. rész

 

titoktunder.jpg

Egy mese, melyben nincsenek robotok és halálfejek, sem fegyverek, űrlények vagy topmodell kinézetű teremtmények. Nincs benne csúnya beszéd sem, és a bugyuta, értelmetlen, semmitmondó történések is kimaradtak.
Hogy mi az ami megmaradt?
Varázslatos mesevilág egy különleges mesekönyvben, mely szórakozás és hasznos segítség szülő és gyermek számára. Többek között, HA:
kicsúfolják, fél a sötétben, verekszik vagy őt bántják, beteg lesz, barátkozni vagy békülni kell, kistestvér születik, netán elveszít valamit..

Ilyen és még számos, hasonlóan hétköznapi szituációt él át e mesék főhőse Tobias, akit - és vele együtt a mesét hallgató gyerekeket is - Lola, a Titoktündér könnyedén átlendít a problémákon, de akkor is önfeledt mesés perceket nyújt, ha ezek mindegyike szerencsésen elkerüli gyermekét.

Játék és mese, melyben észrevétlenül kap helyet a pozitív gondolkodásra való nevelés, az önbizalom fejlesztése és mindenekelőtt a vidám, gondtalan életszemlélet kialakítása és megtartása.

Saját megjegyzésem a könyvhöz. Nagyon szép mesék vannak benne, de hosszúak, ezért elsősorban iskolás korú gyermekeknek ajánlom.

Mind a négy rész közvetlenül megrendelhető az író honlapján.

 

S.O.S. Cukor! - Párbeszéd a diabéteszről

soscukor_lterv.jpg

S. O. S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről című könyv tizenkét interjút tartalmaz férfiakkal és nőkkel, fiatalokkal és idősebbekkel, akik mind kendőzetlenül vallanak örömeikről, szorongásaikról, nehézségeikről.

Vallomásaikból feltárulnak a diabétesz okozta gyakorlati problémák, a cukorbetegség érzelmi kihívásai és a lehetséges megküzdési stratégiák. A beszélgetések számos problémakört érintenek: a munka, a gyermekvállalás, a terhesség, a szexualitás kérdéseit, a diabétesz okozta napi problémákat, a sportolás, a diéta, az inzulinadagolás nehézségeit, valamint a cukorbetegség súlyos következményeit is. Az interjúalanyok csalódásaikról és sikerélményeikről egyaránt őszintén vallanak. A beszélgetésekkel párhuzamosan elismert szakemberek – diabetológus, dietetikus, pszichológus, sportorvos és jogász – kommentárjai segítik az olvasót megérteni és feldolgozni az adott interjúban elhangzottakat; minden kommentár mellett piktogram jelzi, hogy épp melyik szakértő van a segítségünkre. A könyv személyes hangvétele és őszinte problémafeltárása segít hatékonyabbá tenni az orvos-beteg kapcsolatot; együttműködésre sarkallja nemcsak a beteget, hanem a kezelésében részt vevő egyéb partnereket is. Az így létrejövő bizalmi kapcsolat támogatja a beteget a diabétesszel való együttélésben – ezt a célt szolgálja a kötet kommunikációs segédlete is.

Megrendelhető többek között közvetlenül a kiadótól.

 

Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta

 

160g_konyv_borito.jpg

Az ajánló végére pedig egy receptes könyvet hagytam, amelyet karácsonyra kaptam. Csupa hétköznapi, könnyen elkészíthető recepteket tartalmaz.

Megrendelhető a Dolce Vita konyha honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorfalatkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr947050451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása